Sport en type 1 diabetes

Sporten en bewegen is om heel veel redenen heel goed voor je (ook als je geen diabetes hebt ;-) . Je voelt je mentaal en fysiek vaak veel beter als je lekker in beweging bent geweest. Toch kent sporten en type 1 diabetes wel wat uitdagingen.

Maar eerst iets over de voordelen van lichaamsbeweging als je type 1 diabetes hebt:

  • Je wordt gevoeliger voor insuline. Dat wil zeggen dat je minder insuline nodig hebt en de glucoseregeling makkelijker wordt. Dat geeft minder schommelingen in je bloedsuikers en het heeft een gunstig effect op je gewicht.
  • Een kleinere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
  • Een gunstig effect op je HbA1C en Time in Range.

En ander effect dat je goed in de gaten moet houden is dat door sporten de spieractiviteit en de doorbloeding van het onderhuidse vetweefsel verbeterd. Daardoor wordt de insuline sneller opgenomen en kan je sneller hypo’s krijgen.

Ook sporten met type 1 diabetes is maatwerk

Zoals je misschien zelf al merkt, verschilt het per dag en qua soort sport hoe je uitkomt met je bloedsuiker. Dit kan soms best lastig zijn. Want ook hoe jij als mens in elkaar zit, is bepalend hoe je glucose wordt verwerkt en dus ook hoe je met je glucosewaarden uitkomt. Soms doe je zo je best om het te doen zoals afgesproken, en dan heb je toch die hypo of kom je toch te hoog uit.

De aanpassingen die nodig zijn bij sport zijn niet alleen verschillend qua persoon, maar ook qua type sport en beweging, de duur van de activiteit en welk insulinepomp/ insulinepen/ FGM/ CGM je gebruikt.

Bespreek dus altijd goed met je eigen behandelteam hoe jij het beste met sport en type 1 diabetes om kan gaan. Maar blijf vooral in beweging!

Bron: Diabeter

Meer informatie

Wil je meer weten over sporten en bewegen in combinatie met type 1 diabetes? Check dan vooral de website van de Bas van de Goor Foundation. Hier vind je informatie, evenementen en kun je terecht voor al je vragen over dit onderwerp!

Disclaimer Academy
In de video’s hebben mensen hun eigen ervaringen over hun leven met type 1 diabetes gedeeld. Het kan zijn dat zij dingen anders doen dan jij doet. Dat kan, het is en blijft maatwerk en erg persoonlijk. Maar heb je na het kijken van deze video’s vragen over jouw behandeling? Neem dan altijd contact op met je eigen behandelteam.