Blog Diabetes+ | Lees Loes’ blog over het preferentiebeleid | week 49

december  2021

Onzekerheid

Vorige week was het weer zover. Ik moest mijn kwartaalbestelling insuline ophalen bij de apotheek. De vorige keer heb ik er nog stampij moeten maken over het feit dat men mij de verkeerde insuline wilde meegeven. Dat wil zeggen, de insuline die wordt voorgeschreven sinds het insuline preferentiebeleid Maar ik gebruik een insulinepomp en daarvoor was op dat moment nog de afspraak dat pompgebruikers niet overgezet mochten worden. Na druk overleg tussen huisarts en apotheek kreeg ik gelijk en mocht ik mijn oude vertrouwde insuline meenemen. Fijn. In mijn dossier werd meteen de aantekening gemaakt dat ik niet overgezet mocht worden. Nog fijner.

Intussen zijn de regels weer wat veranderd en kunnen ook pompgebruikers overgezet worden. Damn. En zo werd het afgelopen week weer spannend. Krijg ik nog mijn eigen insuline, of een nieuw goedje?

Wat is het nu dat ik me hier zo’n zorgen over maak? De werkzame bestanddelen zijn toch hetzelfde?

Dat kan wel zo zijn, maar waarom zou ik iets willen aanpassen dat al achttien jaar werkt voor mij? Mijn diabetes managen is al genoeg goochelwerk, daar voeg ik liever niet nóg een onzekere factor aan toe. Laat het maar lekker bij het oude, dat scheelt me een hoop stress. Het scheelt ook overleg met mijn behandelteam. En misschien wel het overhoop gooien van mijn hele basaalstand en koolhydraat ratio. Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat ik geen behoefte heb aan al dit gedoe.

En dus knipperde ik twee keer met mijn ogen toen er drie doosjes preferente insuline onder mijn ogen werden geschoven. ‘Eh…dit hadden we toch niet afgesproken?’ was het enige wat ik kon uitbrengen? ‘Och nee, dat klopt, ik heb daar de vorige keer nog een aantekening van gemaakt!’, zei de oplettende apothekersassistente. Waarop ze naar de koelkast liep om me mijn oude vertrouwde doosjes mee te geven.

Ik slaakte een zucht van opluchting. Totdat ik er over drie maanden weer sta…

Loes

P.S.: Ben jij dit jaar door het preferentiebeleid overgegaan op andere insuline? Dan wil ik graag van je weten wat dat met je heeft gedaan. Heb je er iets van gemerkt? Werkt je nieuwe insuline net zo goed of loop je tegen bepaalde zaken aan? Deel het met ons dan kunnen we al deze informatie ook weer verzamelen voor onze gesprekken met de zorgverzekeraars.