Chanel Witting over een bergtocht lopen met type 1 diabetes

Het is begin zomer 2023 en samen met mijn zus ga ik met het openbaar vervoer negen dagen lang op reis naar Wenen en Slowakije. We vinden het een uitdaging om duurzaam te reizen en een mooi gebied in het buitenland te bezoeken.

Ik stap met mijn voorraad van de Omnipod-insulinepomp, de Freestyle Libre-sensor en de rest van de bagage de nachttrein in. Ik heb ook een insulinepen meegenomen als noodoplossing bij een verstopte pomp. Ik ben blij dat we niet met de auto of het vliegtuig gaan. Geen gedoe met medische verklaringen of ruimtegebrek. Of dat ik een lange afstand rijd en toch wat zenuwachtige wordt. Oeps, hoge bloedsuiker en een sanitaire stop bij een tankstation!

Op naar de natuur

Met de bus en de trein kun je zoveel hypovoer meenemen als je wil, heb je vaak een wc in de buurt en kun je ook even je ogen dichtdoen als je moe bent.

Na het bezoeken van paleizen in Wenen en het eten van pierogi in Bratislava, willen wij ook een paar dagen wandelen in een natuurgebied. Na een paar uur tijd stappen we de trein uit in het Tatra-gebergte. Gelukkig voelt het hier direct koeler aan. De afgelopen dagen ging mijn alarm wel erg vaak ‘s nachts. Zou het door de warmte komen? Het was toch zo’n 30 graden en de meeste kamers hadden geen airco. Mijn zus werd er gek van. Zij wordt wakker, terwijl ik erdoorheen slaap.

Even niet praten

De volgende ochtend worden we vol energie wakker. We gaan de bergen in! De wandeling begint goed. We vinden de omgeving prachtig en stoppen tijdens de klim af en toe om een foto te maken. Dan scan ik gelijk mijn sensor. Ik merk dat mijn bloedsuiker na een uur zakt en dat ik wat moe word. Ik baal ervan, want ik heb op tijd mijn pomp een stuk lager gezet.

Snel neem ik wat te eten. Kortaf reageer ik tegen mijn zus dat ik even wil focussen op de wandeling en niet wil praten. “Sorry, dat was niet aardig”, beken ik later tijdens de lunchpauze, terwijl we genieten van een mooie waterval. Trots en blij halen we na een paar uur het eindpunt. Mijn bloedsuikerwaarde zit dan op 8,2.

Tips van Chanel voor een bergtocht met type 1 diabetes:

  1. Houd je reisgenoot op de hoogte. Bedenk samen een plan voor wat je gaat doen. Wat doe je als je bloedsuiker erg hoog of laag is? Door het te bespreken, voorkom je irritaties.
  2. Gebruik Frio-koeltasjes voor je insuline. Zo ben je niet afhankelijk van koelkasten en blijft je insuline op temperatuur.
  3. Blijf reizen en genieten! Door nieuwe technologie heb ik er vertrouwen in dat het steeds makkelijker wordt om je bloedsuikers in range te houden in nieuwe situaties.

Chanel Witting is 29 jaar en heeft type 1 diabetes sinds 2008. Ze gebruikt een insulinepomp en sensor.

 

 

2024-05-13T10:03:17+02:00
Ga naar de bovenkant