Diabetesverpleegkundige Jacqueline vertelt: ‘Ik zou meer tijd voor mensen willen’ 

November 2024

Mijn naam is Jacqueline van Arkel en ik ben diabetesverpleegkundige. Sinds 2011 werk ik met mensen met type 1 diabetes. Als zorgprofessional heb ik hierdoor veel geleerd en nieuwe inzichten en perspectieven gekregen.  

 
Na 16 jaar als dialyseverpleegkundige werkzaam te zijn, werd het tijd voor een ommezwaai.
In het begin werkte ik alleen met volwassenen met type 2 diabetes: leefstijladviezen waren het hoofdthema. Langzamerhand kwamen er type 1 diabetes en zwangeren met diabetes bij. Type 1 diabetes-problematiek was nieuw en dat intrigeerde mij. Ik wilde graag een beter beeld krijgen hoe het dagelijks leven van iemand met type 1 diabetes er uit zag. Mijn doel daarmee was om een betere gesprekspartner voor mijn patiënten te kunnen zijn. Ik wilde hen van goede adviezen kunnen voorzien om ze zo beter te kunnen helpen.  

 

24/7 type 1 diabetes 

Daarom ben ik een aantal keer mee geweest met een kamp voor jongeren met type 1. Ik heb hier veel van geleerd. Het heeft mij meer inzichten gegeven van het leven met type 1 diabetes: er 24/7 mee bezig moeten zijn, iedere hap en stap met een eventuele aanpassing van insuline of suikers… respect!  

 

Tijdens het spreekuur leer ik dagelijks van mijn patiënten: de diabetes moet zich aan passen aan hun leven. Je zou het andersom verwachten, maar dan beïnvloed je de kwaliteit van leven. Ook zijn theorie en praktijk twee verschillende dingen. Ieder mens is anders, dus adviezen en aanpak moeten op maat zijn, aangepast aan wat iemand zelf wil. De klant (lees patiënt) is koning! Door de enorme vlucht van technologische mogelijkheden, zou je iedereen datgene gunnen wat hem of haar het beste past. 

Naar een transitiepoli
Ik werk drie dagen per week, inclusief mijn werk om de week op de nierfalenpoli. Hier komen mensen met diabetes vlak voordat ze starten met dialyse. Daarnaast houd ik genoeg tijd over voor mijn gezin en hobby’s: saxofoon spelen, tennisen en hardlopen.
 

Om mijzelf te blijven uitdagen heb ik in ons ziekenhuis meegeholpen de transitiepoli op te zetten. Het gaat om een spreekuur voor jongvolwassenen met type 1 diabetes, die de overstap maken van een kinderpoli naar volwassenpoli. Want voor volwassenen is de zorg toch heel anders geregeld.   

Onderling contact met professionals
Daarnaast zit ik in de scholingscommissie van de V&VN, de beroepsvereniging voor diabetesverpleegkundigen. Deze scholingen zorgen voor onderling contact van de zorgprofessionals en voor kennisoverdracht. 

Via de scholingscommissie ontstond ook het contact met Diabetes+ en daaruit is een goede samenwerking ontstaan wat van toegevoegde waarde is voor iemand met type 1 diabetes.
 

Toekomstwensen
Wat ik nog graag anders zou willen voor de zorg bij type 1 diabetes: meer tijd voor mensen en minder regels wie er wel en niet voor een sensor of hybrid closed loop in aanmerking komt. En het liefst alle uitleesprogramma’s in een centraal systeem.  

 

Doordat de groep met diabetes alleen maar blijft toenemen, zal het een uitdaging worden om in de toekomst voldoende zorgprofessionals op te leiden en te behouden voor de diabetes zorg. Ik zeg daarom: houd en maak de opleiding en het vak aantrekkelijk! Het persoonlijke contact met mensen, het aan mij toevertrouwen van hun verhalen en het mogen meekijken in hun levens: dat maakt dat ik nog steeds iedere dag met veel plezier naar mijn werk ga. 

2024-11-02T15:04:41+01:00
Ga naar de bovenkant