Een update over het preferentiebeleid deel 2:

April 2021

1 april verkeerde insuline in je bil! En dat is géén grap! Verre van zelfs. Het is in- en intriest. En, het wordt erger… Eerder schreven we een onthutsende brief (lees die ook op deze pagina) over het preferentiebeleid insulines. Schrijnende berichten van mensen die zomaar omgezet worden op een andere insuline. Zelfs onterecht. Apothekers en zorgprofessionals die met de rug tegen de muur staan omdat afspraken niet worden nageleefd. En vooral heel veel pijn en paniek bij patiënten. Dit verdient alle en vooral jouw aandacht, want het raakt ons allemaal. Lees wát er gebeurt en wát wij gaan doen. Het is tijd voor actie, want dit p(r)ikken we niet! 

Afspraak is afspraak!

Dat zou je zeggen ja. Toch zijn er zorgverzekeraars, en misschien wel de jouwe, die zich niet houden aan gemaakte afspraken rondom het preferentiebeleid insulines. Zoals Achmea, Menzis en VGZ. Zilveren Kruis informeerde deze week wel hun verzekerden. Al kwam dit voor sommigen rauw op hun dak, aangezien ze in januari nog te horen hadden gekregen dat er niets zou veranderen. 

Ontregeld, ongehoord, onthutst en… ‘ontzorgt’?

Er is dus volledig voorbijgegaan aan ons, mensen met type 1 diabetes. En dat geldt ook voor de zorgprofessional; de artsen, de verpleegkundigen, zelfs apothekers. Allemaal buiten spel gezet en veelal met de handen in het haar. Met alle problemen van dien: ontregelingen, stress, verzuim, vragen en ga zo maar door. Tijd en geld verkwist dat beter besteed had kunnen worden. Zeker in tijden als deze. Er zijn allerlei vragen: 

· Hoe kan het dat de patiënt in deze niet is gehoord?

· Hoe kan het dat de zorgprofessional niet is gehoord?

· Hoe kan een zorgverzekering beslissen over wat goed is voor ons?

· Hoe kunnen zorgverzekeraars deze afspraken zomaar negeren?

· Hoe kan de DVN en de NDF buiten spel gezet worden?

· Hoe stoppen we de schrijnende, pijnlijke verhalen, want type 1 is al zwaar genoeg!

Zorgverzekeraars beslissen nu over insulines, maar waar beslissen ze toekomstig nog meer over? Onze naaldjes, strips, infusiesets, pomp? Allemaal vragen die leven. En precies over het laatste gaat het, ons leven! Dat van jou en dat van mij. Het gaat over onze toekomst, onze gezondheid, onze kwaliteit van leven! En daar kan en mag niemand zomaar over beslissen. Deze vragen verdienen antwoorden.

Dit p(r)ikken we niet! (stap 1)

Dit is belangrijk: elk verhaal moet gehoord worden. Hoe meer verhalen, hoe beter, want dit moet veranderen. Heb jij ervaringen met het preferentiebeleid? Deel dan jouw verhaal en ervaringen met ons in de comments. Liever niet op social of anoniem, stuur een e-mail naar info@diabetesplus.nl. Elke verhaal is een plus! Wij zorgen dat je gehoord wordt en dat deze informatie met de juiste organisaties en instanties worden gedeeld zodat we samen hier een vuist tegen maken. 

Brief naar de verzekering en naar de media (stap 2)

Dit is niet het enige, want Diabetes+ is er voor, over en dóór mensen met type 1 diabetes

En zoals we eerder schreven: we zijn onthutst, geschrokken en voelen het verdriet. We gaan daarom ook namens Diabetes+ en alle mensen met type 1 diabetes en die ermee te maken hebben een brief sturen naar deze verzekeraars en aandacht in de media hiervoor vragen. 

Impact en bereik

We roepen iedereen op die hiermee in aanraking komt op om zijn/haar verhaal en ervaringen hierover te delen en dit bericht verder te brengen. Laten we er samen voor zorgen voor veel bereik en dus impact. Let’s go viral. Met elkaar, voor elkaar!

Krijg ik straks een andere insuline?

Die kans is groot ja. Veel mensen worden omgezet naar een andere insuline. Laat je dus goed informeren door jouw zorgprofessional en bel met je verzekering.

Voor nu, blijf gezond + een hele fijne dag namens Diabetes+,

Cas, Loes & Wietske

Ps. Kijk op mijninsuline.nl en lees meer over wat dit voor jou kan betekenen. Ook Henk-Jan Aanstoot (oprichterDiabeter, diabetoloog, onderzoeker en kinderarts) schreef hier een krachtige blog over. Eentje met een noodkreet. Je leest ‘m hier. Om welke insulines gaat het en welk beleid hanteren de verschillende zorgverzekeraars? Daarvoor kijk je op deze pagina van de Diabetesvereniging Nederland. En heb je medische vragen, raadpleeg dan altijd als eerste jouw zorgverlener.

2021-10-01T09:13:09+02:00
Ga naar de bovenkant