Het verhaal van Charlote

juni 2022

Charlotte Pots wil lotgenoten inspireren naar een gelukkig leven, mét diabetes!  

Gezond en gelukkig leven mét diabetes, het kan! Als diabetescoach leer ik mijn klanten elke dag met een andere bril naar diabetes kijken. Want keuzes en kansen in het leven? Die zijn er in overvloed! Maar eerlijk? Er is een tijd geweest dat ik het zelf niet geloofde.  

Hoe het begon… 

Ik was 14 toen ik de diagnose type 1 diabetes kreeg. Het zou allemaal wel meevallen, dacht ik. Volgens de dokter mocht ik alles blijven eten. ‘Het liefst light en 5 keer per dag, mét aangepaste insulinedosis.’ Maar zo simpel was het niet. Diabetes is er 7 op 7, 24 uur op 24 uur. Bij elke hap of slok, bij elke beweging, inspanning en gedachte schoot het door mijn hoofd. Wat zou het effect zijn op mijn suikerwaarden? Ook mijn kinderwens ging gepaard met prestatiedrang en extra verantwoordelijkheden. Je wil het fantastisch doen en je bloedsuiker als een perfectionist controleren, voor jezelf en de baby! Te hoge bloedwaarden kunnen je baby immers in gevaar brengen. Slaaptekort, kopzorgen, te weinig tijd voor mezelf en de manier waarop ik snelle koolhydraten zoals pasta, brood of koeken elke keer met insuline wegspoot, zorgden voor extreme pieken en dalingen in mijn bloedsuikerspiegel.  

De mentale impact van type 1 diabetes 

Mensen denken dat diabetes vooral om bloedsuikers draait, maar nog zoveel meer factoren spelen een rol. Al die pieken en dalingen veroorzaken moodswings en vreten energie. In 2016 raakten mijn lichaam én geest volledig uitgeput. Een heftige periode, maar tegelijkertijd een belangrijk keerpunt. Mijn (diabetes)burn-out leerde me eindelijk mijn diabetes aanvaarden. Ik veranderde mijn levensstijl en schoolde me om tot orthomoleculair gezondheidsexpert en NLP-lifestylecoach, volgde tal van bijkomende en interessante opleidingen. Allemaal puzzelstukjes die mijn verhaal en groeiweg completer maakten.
Zo ontdekte ik mijn diepste missie: mensen met diabetes helpen om hun gezondheid weer op de rails te krijgen en te doen geloven dat het leven mét diabetes erg waardevol kan zijn.  

Als kind, tiener, student, moeder, partner, werknemer… Met diabetes is het leven altijd net een beetje anders. Na 27 jaar met diabetes weet ik hoe zwaar de diabetesrugzak weegt. Maar gelukkig weet ik ook dat het anders kan. Waar ik vroeger hoge suikerpieken of -dalingen respectievelijk opving met extra insuline of een blikje cola, hou ik mijn bloedsuikerspiegel al jarenlang stabiel met natuurlijke en onbewerkte voeding, slimmere keuzes en een gevarieerd voedingspatroon. Wandelen, goed slapen en yoga doen wonderen voor mijn stressniveau en bloedwaarden. Natuurlijk heb ik nog insuline nodig, maar mijn dosis is 70 procent lager dan voor ik mijn levenstijl veranderde. Met kleine aanpassingen kan je zoveel energieker in het leven staan! Dat wens ik iedereen met diabetes toe.  

Meer dan alleen medicatie 

Medicatie blijft een belangrijke bondgenoot. En het is fantastisch dat insulinepompen en technologie het diabetesleven makkelijker helpen maken, maar als je niet begrijpt wat er met je lichaam gebeurt, zet het geen zoden aan de dijk. Mijn goal is dat ik niet 2 uur na de maaltijd in range sta maar dat ik de inzichten heb om een hele dag in range te staan.  

Diabetes is geen exacte wetenschap. Jouw/onze bloedsuikerspiegel laat zich (helaas) niet zomaar sturen. Ik geloof dat er naast de reguliere aanpak meer nodig is, een soort kers op de taart om in je kracht te staan met diabetes. Diabetes heeft ervoor gezorgd dat ik mijn lichaam helemaal begrijp en dat ik weet hoe het lichaam werkt én wat het echt nodig heeft.   

Ik geloof dat het mogelijk is dat je weer durft vertrouwen in je eigen kunnen. Met een gezonde levensstijl en mentale support ligt een actief en waardevol leven binnen ieders handbereik. Het helpt je bloedwaarden te verbeteren, maar ook je zelfvertrouwen krijgt een boost. En … misschien heb je zo zelfs minder insuline nodig, wat de kans op ontstekingen drastisch kleiner maakt!  

Tip: mocht je zin hebben om te groeien en jouw diabetes aan te pakken? Lukt het je niet om in je eentje werk te maken van gezonde leefgewoonten? Dan is coaching misschien iets voor jou. Neem gerust contact met me op. Diabetesmanagement is mijn passie! Ik luister erg graag naar je verhaal en jouw dromen.  

 Wil je in contact komen met Charlotte? Check haar website www.diabeteslifestylecoach.be 

Binnenkort zal Charlotte ook te horen zijn in onze Instagram Live én geeft ze een exclusief webinar voor een gelimiteerde groep Diabetesplussers! Meer hierover kondigen we uiteraard aan via onze socials! 

  

  

  

  

  

  

  

 

 

2022-06-30T05:28:12+02:00
Ga naar de bovenkant