Het verhaal van Christina

december 2021

Hallo! Ik ben Christina, 50 jaar. Ik heb twee zoons van 26 jaar, een dochter van 23 jaar en een kleinzoon van bijna een jaar. Type 1 diabetes heb ik nu 35 jaar.

Als tienermeisje was ik al een tijdje ziek: de ziekte van Pfeiffer zei de huisarts. Maar ik werd steeds zieker en hield het niet meer op de been. Terwijl ik eigenlijk maar een vingerprikje van de diagnose type 1 diabetes af was, maar niemand keek in die richting. Dat prikje kwam uiteindelijk op 4 oktober 1986. Buiten bewustzijn werd ik opgenomen in het ziekenhuis en vanaf dat moment werd mijn leven op zijn kop gezet.

Het heeft wel bijna 30 jaar geduurd eer ik diabetes heb kunnen accepteren. Hierdoor ben ik ook nooit goed ingesteld geweest en dat heeft geleid tot diverse complicaties. Neuropathie heeft er tot geleid dat ik werd afgekeurd. Toen retinopathie om het hoekje kwam kijken, ben ik toch echt wel geschrokken. Elke oogcontrole moest ik gelaserd worden tot het moment dat dagen mijn zicht alleen maar wazig was en ik bijna niets meer kon zien. Dus ben ook al een paar keer geopereerd aan mijn ogen.

Helaas heb ik ook al nierschade opgelopen: nefropathie. Niet alleen hoge bloedglucosewaarden, maar ook een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en overgewicht beschadigen de bloedvaten van de nieren. Toen ik eindelijk een pomp kreeg, ging het wat beter met mij en was niet zo moe meer. Ik begon diabetes beter te begrijpen en ik veranderde mijn leefstijl. Want ik kon bijna niet meer lopen en reed in een scootmobiel. Als ik zo door zou gaan als ik toen deed, zou ik beslist niet oud worden.

Door Ronnie (bekend als @ronniesdosis op Instagram) leerde ik hoe ik dit kon doen. Ik ben krachttraining gaan doen in de sportschool en ging letten op mijn voeding. Hierdoor viel ik 22 kilo af en uiteindelijk kon ik weer lopen en fietsen en heb ik mijn scootmobiel weer ingeleverd. Ik ben er nogniet helemaal, corona heeft roet in het eten gegooid, maar ik ben nog steeds gemotiveerd.

Ik ben erg trots op wat ik nu heb bereikt. Een gezonde leefstijl is dus erg belangrijk voor diabetes type 1, door te bewegen en gezonde voeding te eten krijg je al een betere Hba1c! Praat over je Diabetes en wees open naar de ander, anders is je wereldje zo klein en eenzaam.

Liefs Christina (dt1_chris1986)

2021-12-16T06:19:14+01:00
Ga naar de bovenkant