Het verhaal van David

mei 2022

Ik ben David, bedrijfsleider, fervent sporter en papa van twee lieve dochters. Ik heb al 23 jaar type 1 diabetes. Ik was vroeger nooit echt sportief, was altijd een fan van lekker eten en drinken en was een beetje te zwaar.

Maar toen mijn vrouw zwanger was van onze eerste dochter besloot ik mijn leven om te gooien. Ik kocht een koersfiets en ging drie keer per week aan de slag. Vijf jaar later heb ik twee volledige Ironmans en wel tien halve achter de rug, ben ik in één week van mijn thuisstad Leuven naar de Mont Ventoux gefietst en zit mijn leven vol sportieve uitdagingen.

Door zoveel te gaan sporten ben ik heel wat veranderd. Ik ben zeventien kilo afgevallen en mijn beginnende retinopathie, een eerste complicatie van diabetes, is verdwenen. Ik heb in het algemeen ook veel meer energie en voel me gewoon veel beter in mijn vel. Die energie wil ik graag ook met anderen delen. Ik sport graag met andere mensen met type 1 diabetes en heb het mijn missie gemaakt om andere mensen met type 1 diabetes te inspireren om actief te zijn en te sporten en zo hun levenskwaliteit te verbeteren en complicaties op langere termijn te verminderen.

Daarom spreek ik vaak op congressen, geef ik les en zet ik me als ambassadeur in voor organisaties rond sport en diabetes. Ik heb ook een Instagramkanaal (@neverbackdown.be) en een blog (neverbackdown.be) over dit onderwerp.

Ik gebruik een Dexcom G6 die is verbonden met mijn horloge. Hierdoor kan ik mijn glucosewaarde continu aflezen tijdens het sporten, zonder dat ik de activiteit moet stoppen. Ik heb ook een Omnipod Dash-insulinepomp. Dit is een pomp zonder buisjes die ook waterdicht is, waardoor ze ideaal is om te zwemmen of om me een hele dag in het zweet te werken.

Die pomp is een redelijk recente aanwinst. Ik dacht jaren dat ik geen pompmens was, maar de Dash heeft me uiteindelijk kunnen overtuigen. Ik vind de optie om de basale insuline te kunnen aanpassen nu heel handig om hypovrij te kunnen zwemmen, fietsen en lopen. Diabetestechnologie is voor mij heel belangrijk om mijn diabetes onder controle te houden en vrij te kunnen sporten.

Ik waag me graag aan redelijk extreme uitdagingen. Zo reed ik tijdens de lockdown 186 keer een lokale heuvel op om de hoogtemeters van Mount Everest (8848m) te bereiken en een mooi bedrag in te zamelen voor een goed diabetesdoel, goed voor zeventien uur op de fiets. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat diabeten al hun doelen kunnen bereiken mits met de juiste motivatie, technologie en ondersteuning!

2022-06-08T20:51:20+02:00
Ga naar de bovenkant