Het verhaal van Féline

december 2023

Hoi, ik ben Féline, geboren in 1994. Tot een half jaar geleden wist waarschijnlijk niet meer dan 10% van mijn omgeving dat ik al jaren diabetes type 1 heb. Vandaag deel ik mijn verhaal, in de hoop anderen te kunnen helpen.

Sinds mijn zevende levensjaar ben ik bekend met diabetes type 1. In het begin was het gewoon een deel van mijn leven. Ik deed altijd mijn best, nam mijn verantwoordelijkheid, en mijn perfectionisme hielp me om mijn diabetes onder controle te houden. Of misschien is het andersom? Heeft mijn diabetes geleid tot perfectionisme omdat ik altijd binnen de lijnen moest kleuren? Hoe dan ook, meestal kon ik gewoon meedoen met anderen.

Mijn grootste verdriet lag in het feit dat ik tot het begin van dit jaar moeite had om mijn diabetes met anderen te delen of toe te geven als het even niet lukte vanwege een hypo of hyper. Ik wilde niet dat ik anderen tot ‘last’ was, zoals ik dat al van jongs af aan ervoer. Ik zorgde ervoor dat ik altijd mee kon, klaagde zelden, en hield mijn gevoelens en de uitdagingen met mijn bloedsuikers vaak voor mezelf. Mijn verlangen naar controle en het onderdrukken van mijn gevoelens leidden uiteindelijk tot een soort zelfopgelegde isolatie. Ik beperkte mezelf in (dagelijkse) activiteiten zoals boodschappen doen, sporten of autorijden. Of ik zorgde voor een hogere bloedsuiker uit angst voor hypo’s en het gevoel anderen tot ‘last’ te zijn.

Totdat ik, door verschillende gebeurtenissen, goed naar mezelf ging kijken. Ik kon niet langer alles zelf oplossen en moest leren om hulp te vragen. Door dit uiteindelijk aan te kaarten bij vriendinnen, familie en mijn hulpverlener, ontstond er een keerpunt. Praten over mijn diabetes, vooral met andere diabeten, bleek enorm te helpen. Zij begrijpen echt hoe ik mij kan voelen. Het delen van ervaringen en de steun van medediabeten hebben een positieve impact op mij gehad. Ik heb ook geleerd dat het oké is om aan te geven als het niet goed gaat. Het was een belangrijke stap richting acceptatie en zelfzorg.

Daarnaast heeft de Guardian4-sensor in combinatie met de Medtronic 780G-pomp mij geholpen om de controle meer los te laten. Hierdoor kan ik nu meer activiteiten ondernemen, met minder angst voor hypo’s en het gevoel anderen tot ‘last’ te zijn.

Waar ik enorm trots op ben, is dat ik mijn diabetes heb kunnen omzetten in iets positiefs door dit jaar Pockwear op te richten. Samen met mijn vader heb ik onderkleding met functionele zakken ontwikkeld voor de insulinepomp, waardoor deze comfortabel kan worden gedragen. Hiermee hopen we andere diabeten te ondersteunen en wat zorgen weg te nemen. Voordat ik dit kon realiseren, moest ik eerst mijn eigen angsten overwinnen en openlijk praten over mijn diabetes. Ik blijf er het beste uithalen, precies zoals de missie van Diabetes+. En ik hoop dat ik, mede door dit verhaal, jou hierbij ook op weg kan helpen!

2023-12-04T09:49:16+01:00
Ga naar de bovenkant