Het verhaal van Heleen, internist-endocrinoloog: ‘Ik wil samen met iemand met type 1 optrekken’
December 2024
Ik ben Heleen. Ik ben 41 jaar en ik woon in Amersfoort met mijn man Stijn en kinderen Jan (8) en Karine (6). In mijn vrije tijd kun je mij vinden op de tennisbaan, lezend in een mooi boek, wandelend in de natuur of vioolspelend in mijn orkest. Ik werk als internist-endocrinoloog in Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk en Lelystad.
Wat betekent internist-endocrinoloog? Meestal leg ik het uit als hormonendokter. Tijdens mijn studie Geneeskunde ontwikkelde ik al snel een voorliefde voor de interne geneeskunde. Ik ben een beschouwer. Ik vind het fijn om te zorgen en ik houd ervan om raadsels en ingewikkelde vraagstukken op te lossen. Oneerbiedig gezegd is iemand met een hormoonziekte vaak een raadsel als de eerste klachten ontstaan.
Ziek voor de rest van je leven
De zoektocht naar een diagnose is een weg die je samen bewandelt. Als de diagnose gevonden wordt, kan dat veel duidelijkheid geven. En een verbetering van klachten na de start van de behandeling. Maar het heeft ook een enorme impact, omdat een hormoonziekte er meestal voor de rest van je leven is. Zoals bij type 1 diabetes.
Over de jaren heb ik wel geleerd dat we weliswaar elk hormoon kunstmatig kunnen vervangen, maar dat het lichaam zo ingewikkeld in elkaar zit, dat het vervangen van een hormoon er nooit voor kan zorgen dat iemand 100% klachtenvrij is. En dat geldt zeker voor type 1 diabetes.
Meer behandelingen voor diabetes
Mijn specialisatie in diabetes was niet geheel bewust. Ik wilde tijdens mijn opleiding tot internist promotieonderzoek doen. Niet in een laboratorium, maar met mensen. Zo ben ik onderzoek gaan doen naar nieuwe behandelstrategieën bij personen met type 1 en type 2 diabetes.
Wat ik bijzonder vind aan diabetes is dat er over de jaren veel behandelmogelijkheden zijn bijgekomen. Voor type 2 diabetes zijn er nieuwe geneesmiddelen, waarvan sommige ook voor type 1 diabetes kunnen worden ingezet. En voor type 1 diabetes heeft technologie een enorme vlucht genomen. Het is veelbelovend om te zien dat pompen en sensoren steeds kleiner, betrouwbaarder en slimmer worden. Het gaat me dan ook aan het hart dat die technologie nu niet voor iedereen wordt vergoed.
Toegankelijke zorg
Mijn grootste drijfveer en ook wens voor de toekomst is dan ook een goede toegankelijkheid van zorg voor iedereen met type 1 diabetes. Daar maak ik mij op landelijk niveau, via de Nederlandse Internisten Vereniging hard voor. Bovenal hoop ik dat ik, als diabetesbehandelaar, door technologie en nieuwe behandelmogelijkheden in de toekomst steeds meer overbodig word.
Ik heb zelf geen type 1 diabetes en het komt niet voor in mijn familie. Daarvoor ben ik ontzettend dankbaar. Eén van mijn grootste angsten is eerlijk gezegd dat een van mijn kinderen type 1 diabetes krijgt, omdat ik dagelijks zie wat een enorme impact het heeft.
Coach op de zijlijn
Ik vind het belangrijk om als behandelaar samen met de persoon met diabetes type 1 op te trekken. Als een soort van coach op de zijlijn. Hoewel ik niet kan begrijpen hoe het is om type 1 diabetes te hebben, probeer ik wel om me hiervan een voorstelling te maken. Toen ik zelf twee weken rondliep met een glucosesensor, vond ik het confronterend als ik het lijntje omhoog zag gaan. Het had invloed op wat ik wilde eten. De alarmen heb ik meteen uitgezet! Waarbij ik me meteen ook realiseerde dat dat een enorme luxe is, dat ik dat kan.
Juist omdat ik niet weet hoe het is om 24 uur te dag te leven met type 1 diabetes, vind ik Diabetes+ zo’n enorme aanvulling. Samen kunnen we de beste ondersteuning bieden. Ook ik leer elke dag bij over type 1 diabetes. En ik wil je graag uitnodigen om mij hierbij te helpen!