Het verhaal van Leonie

September 2022

Ik heb type 1 en dit is mijn verhaal

Mijn naam is Leonie en in augustus 2022 heb ik 41 jaar type 1 diabetes. Ik was net 13 toen ik de diagnose kreeg en was in één klap volwassen. Opgenomen in het ziekenhuis leerde ik spuiten en moest ik een dieet gaan volgen. Nog steeds kan ik slecht tegen het woord “moeten”. Ik moest dingen en mocht destijds heel weinig. Ik werd recalcitrant en zocht de grenzen van wat kon op. Inmiddels en dankzij de nieuwe hulpmiddelen en inzichten moet ik niet zoveel meer.

Ik kan alles, maar neem ook mijn rust

Ik had en heb soms nog het idee dat ik moet bewijzen dat ik “ook” net als al die mensen zonder diabetes, alles kan. Ook nog opgevoed met de tekst “iedereen heeft wel eens wat”. Ik help mezelf meer als ik mij realiseer dat diabetes soms keihard roet in de plannen of voornemens kan gooien. Ik denk vaak dat ik zo flexibel ben doordat je vaak een plan B moet hebben als plan A niet lukt. Rust nemen was vloeken in de Kerk maar nu realiseer ik mij dat het ook prima is om eens rust te pakken na een bloedsuiker crash.

Sportief met diabetes

Drie keer per week loop ik hard. In de winter schaats ik en sinds kort heb ik suppen ontdekt. Sporten is een uitlaatklep, ik word daar “zen” van. Als ik niet sport werk ik in de GGZ als ambulant persoonlijk begeleider bij het autisme specialisme team. Ik ben getrouwd met Erik en wonen samen met hond Storm.

Type 1 is er 24/7

Wat ik vervelend vind is dat je 24/7 met je diabetes bezig bent. Soms wat meer op de cruise controle, soms wat meer handgeschakeld.

Wat ik jammer vind is dat ik geen kinderen heb gekregen. Ik kreeg mijn HBA1c niet onder controle en uiteindelijk heb ik de wens laten varen.

Afgelopen jaar heb ik via de Facebookgroep hardlopen met diabetes, Anneke leren kennen. Ze heeft nog niet zolang diabetes en wilde tips. We spraken af en hadden direct een klik. We appen en spreken soms wat af.

Als 40 jarig jubileum, diabetes zonder complicaties, wilde ik de halve marathon van Egmond lopen om dat feit te vieren. Deze werd helaas geannuleerd, waarop ik de halve alleen heb gelopen. Die is van de bucketlist 😉. Momenteel ben ik in training voor 16 km suppen in september en de halve marathon van Amsterdam. Diabetes houdt me daarin niet tegen.

2022-10-11T16:13:18+02:00
Ga naar de bovenkant