Portret van Sjoerd

Het verhaal van Sjoerd

1 februari 2021

Het was 1994 toen ik te horen kreeg dat ik reumatoïde artritis had. De pijn en de ontstekingen kregen een naam en plek. Ik was niet overtraind, wat ik eerst dacht. Ik was tot mijn 19de professioneel zwemmer. Mijn droom: keihard trainen om te winnen in het Nederlands zwemteam.

Wat een slijmbeursontsteking leek, bleek reuma. Mijn sportdroom spatte uit elkaar. Zelfs dagelijkse handelingen waren niet meer vanzelfsprekend. Toch liet ik me niet kisten. Ik vond een manier om te leven met reuma. Met vallen en opstaan. Ik leef met de gouden regel: Fall seven times, stand up eight. Met de hulp van mijn lieve, sterke vrouw en later mijn kids hebben we hier een draai aan gegeven. Niet wetende dat ik deze regel 24 jaar later weer heel hard nodig had.

Na een Rituximab infuus-ronde knapte ik niet op. Ik moest veel naar de wc, begon wazig te zien, dronk de hele dag water, maar de dorst ging niet weg. De reumatoloog verwees me door naar de oogarts, omdat ik bijna niks meer zag. Die noemde voor het eerst: hoe is je suiker eigenlijk? Mijn vorige reumatoloog gaf wel vaker aan dat mijn suiker wat te hoog zat, maar dat kwam door medicatie. Ik slikte namelijk grote hoeveelheden Prednison.

Bloedonderzoek toonde een bloedglucose van 24 nuchter, het HbA1c bleek 96. Door de nieuwe medicatie gingen de bloedwaarden niet naar beneden. Daarop moest ik insuline spuiten. Na onderzoek in het AMC Amsterdam (vanwege een allergie tegen verschillende insuline) kreeg ik het advies om te kijken welke vorm van diabetes ik kon hebben.

Daaruit bleek dat ik LADA heb. LADA is een vorm van diabetes type 1 en staat voor: ‘Latent Autoimmune Diabetes in Adults’. Ik sta opnieuw in standje “Overleven”. Ervaringen vanuit de reuma helpen hierbij. Ik ben veel gaan lezen, informatie zoeken en met lotgenoten spreken. Een lieve vriendin van me heeft al 31 jaar diabetes en ik heb veel gehad aan gesprekken met haar.

Nu twee jaar later leef ik bij de dag, soms snap ik het en soms weet ik het niet meer. Een ding weet ik wel zeker: ik lach nog elke dag en daar is mijn gouden regel weer: Fall seven times, stand up eight.

Sjoerd Aerts , 47 jaar, 25 jaar getrouwd en vader van twee zonen.

2023-01-18T11:33:20+01:00
Ga naar de bovenkant