Hoe vind je type 1 diabeteszorg in Nederland?

Via deze pagina willen je wegwijs maken in de Nederlandse type 1 diabeteszorg zodat jij snel de route weet naar jouw zorg.

De zorg voor type 1 diabetes voor kinderen en volwassenen in Nederland wordt gegeven in ziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken (Diabeter).
Als jij of jouw kind type 1 diabetes heeft, kun jij je voor zorg en hulp melden bij elk ziekenhuis of Diabeter locatie in Nederland.

Bij medische spoed:

  • Bel 112 of meld je bij een SEH (spoedeisende hulp) van een ziekenhuis, zij zullen je dan ook zonder verwijzing helpen.
  • Geen spoed of andere zorg dan type 1 diabetes, meld je bij een huisarts.

Medicatie:

  • Insuline kun je, ook zonder recept, halen bij iedere apotheek in Nederland. Hier vind je een overzicht van alle apotheken.

Blijf je langer in Nederland, dan adviseren wij je om je aan te melden bij een diabetesteam bij jou in de buurt. Zij zullen je, naast begeleiding van jouw diabetes of dat van jouw kind, ook helpen bij bestellingen van diabetesmaterialen zoals een insulinepen of bloedglucosestrips. Daarvoor heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts. Je hebt dus eerst een huisarts nodig. Hier vind je een overzicht: https://www.zorgkaartnederland.nl/huisarts.

Heb je vragen over de type 1 diabeteszorg in Nederland?
Mail die dan, bij voorkeur in het Engels of Nederlands naar: oekraïne@diabetesplus.nl

Jouw type 1 diabetes hulpvraag wordt zo snel dat kan (antwoord ‹ 24 uur)

beantwoord waar kan of doorgezet naar de juiste instantie (antwoord › 24 uur).

Voor type 1 diabeteszorg in Nederland neem je contact op met een ziekenhuis of met Diabeter

Tolk:
Heeft u een tolk nodig? Neem dan contact op met:
Vluchtelingenwerk: https://forrefugees.vluchtelingenwerk.nl/en/important-information-your-own-language

Voor medische zaken is het essentieel dat je praat met ‘echte’ tolken. Je kunt ook hulp krijgen via TVCN: https://www.globaltalk.nl.

Hier de algemene Oekraïense website van de Rijksoverheid vind je hier:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/russische-inval-in-oekraine/opvang-van-oekrainers-in-nederland

Heb je mentale ondersteuning nodig?
Praat erover. Blijf er niet alleen mee zitten. Er zijn meer mensen dan je denkt die kampen met gevoelens van uitzichtloosheid. Erover praten kan opluchten, minder eenzaam maken, weer een klein beetje perspectief bieden. Neem je gevoelens serieus en vraag om steun. Je hoeft hier niet alleen mee te blijven zitten. Juist het doorbreken van die eenzaamheid kan je met kleine stapjes vooruithelpen. Houd moed, houd hoop. Het kan weer beter worden.

Wil je met iemand praten?
Neem contact op met de GGZ en of kijk op: https://mindkorrelatie.nl.

Heb je gedachten aan zelfdoding? Of maak je je zorgen om iemand die kampt met deze gedachten? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Zelfmoord preventie:
Bel 0800-113
https://www.113.nl/

Meer over kosten:

Lees meer over vergoeding via https://www.rmasielzoekers.nl.

Over Diabetes+

Stichting Diabetes+ zet zich in voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met type 1 diabetes en alle schillen eromheen. Of je ermee in aanraking bent of nog komt. Het beste eruit halen, dat is onze missie. En dat doen we vooral samen. Zo maken we het verschil. Diabetes+ is 100% type 1 en 100% patiëntgedreven.