Menu Academy Diabetes+
Wat is type 1 diabetes?
Type 1 diabetes een auto-immuun aandoening. Bij type 1 diabetes is de insulineproductie in je ernstig verstoord. Dit komt door een fout in het afweersysteem. Om nog vaak onbekende redenen vallen cellen van het afweersysteem de bètacellen in de alvleesklier aan en beschadigen die. Het lichaam kan dan onvoldoende insuline aanmaken voor eigen gebruik. Het tekort aan insuline geeft de typische symptomen van type 1 diabetes: veel plassen en veel drinken, afvallen en verlies van energie. In het bloed worden dan zeer verhoogde bloedsuikerwaarden gemeten. Type 1 diabetes is een chronische aandoening.
Iedereen kan op elke leeftijd type 1 diabetes krijgen. Een minder gezonde leefstijl – zoals bij type 2 diabetes – heeft hier niets mee te maken! Het is echt nog steeds hoofdletters pech.
Type 1 diabetes komt veel minder vaak voor dan type 2, maar heeft veel grotere gevolgen voor iemands leven en dat van zijn naaste omgeving. Naar schatting hebben 110.000 mensen in Nederland type 1 diabetes, daarvan zijn naar schatting 8.000 kinderen en jongeren van 0 t/m 20 jaar type 1 diabetes. Het aantal mensen met type 1 diabetes stijgt per jaar met 3,8% in Nederland.
Het is belangrijk om bij het vermoeden van type 1 diabetes snel naar de huisarts te gaan!
De huisarts kan snel vaststellen of er sprake is van type 1 diabetes bij jouzelf of je kind. Je zal dan na je bezoek aan de huisarts altijd direct doorverwezen worden naar een type 1 diabetes behandelteam in een ziekenhuis of kliniek.
Er zijn een aantal signalen die mogelijk kunnen wijzen op type 1 diabetes. We hebben de symptomen van type 1 diabetes op een rijtje gezet:
- veel dorst en veel plassen
- afvallen terwijl de eetlust goed is
- zwakte / spierpijn
- erg moe en/ of prikkelbaar zijn
- wazig zien
- misselijk zijn of overgeven
Bron: Diabeter
Meer informatie
Disclaimer Academy
In de video’s hebben mensen hun eigen ervaringen over hun leven met type 1 diabetes gedeeld. Het kan zijn dat zij dingen anders doen dan jij doet. Dat kan, het is en blijft maatwerk en erg persoonlijk. Maar heb je na het kijken van deze video’s vragen over jouw behandeling?
Neem dan altijd contact op met je eigen behandelteam.