Ik heb een belofte gemaakt

Juli 2024

Toen ik in 2001 mijn eerste baan kreeg als medisch maatschappelijk werker binnen een kinderdiabetesteam mocht ik mee naar symposia en congressen.

Ik weet nog goed de eerste keer dat ik in een zaal vol zorgprofessionals zat en naar boeiende sprekers luisterde dat ik daar zelf voor mijn eigen leven met type 1 diabetes zoveel leerde, dat ik eigenlijk dacht: “Waarom zit deze zaal niet vol met mensen met type 1 diabetes zelf?”. Uiteraard zorgprofessionals moeten veel weten over type 1 diabetes, maar wij mensen met type 1 diabetes nog meer.

Type 1 diabetes is 1 van de meest onderschatte aandoeningen. Dat durf ik hardop te zeggen. 24 uur per dag, 7 dagen per week en 52 weken per jaar moeten wij “op aan staan” om complicaties op de korte en lange termijn te voorkomen. Jullie kennen mij vast een beetje, maar ik zeg het nogmaals. “Dat is een hell of a job.” Een onzichtbare strijd, die te vaak nog alleen gestreden wordt.

En dat het moeilijk is, blijkt maar weer: Meer dan 60% van de mensen met type 1 diabetes in Nederland behaalt niet de afgesproken behandeldoelen.

Mijn hart huilt dan oprecht als ik dat lees. Omdat ik ooit ook 1 van de 60% ben geweest en omdat ik destijds geen hulp durfde te vragen, dacht dat het mij zo kut voelen er gewoon bij hoorde als je type 1 diabetes had, dacht dat het mijn eigen schuld was…

Daarom heb ik in 2001 de belofte gemaakt om alles wat ik leer, door te geven aan de mensen met type 1 diabetes en de mensen om hen heen. Zodat zij weten dat ze niet alleen zijn.

Want type 1 diabetes is een leven lang leren. En hoe meer je erover leert, dat je weet wat de beste behandelmethodes zijn en hoe meer je je gesteund voelt, des te beter kan je voor jezelf zorgen. Met alle positieve gevolgen daarvan op fysiek en op mentaal vlak.

Daarom is er Diabetes+.

En daar gaat mijn vraag over.

Sinds 2020 ben ik medeoprichter van Diabetes+.

Samen met Cas, Loes en meer dan 100 vrijwilligers zetten wij ons in voor een betere kwaliteit van leven voor iedereen met type 1 diabetes. Want zolang er geen genezing is, moeten er geïnvesteerd worden in zorg en in educatie.

Diabetes+ is begonnen vanuit ons 3, drie doodnormale, maar zeer strijdlustige type 1’ers, die voelden dat er 1 plek miste waar wijzelf zo behoefte aan hadden. Inmiddels worden we gesteund door vele andere ervaringsdeskundigen, maar die steun alleen is niet meer genoeg.

Voor alle peer-to-peer educatie die zo keihard nodig is, voor het elkaar kunnen ontmoeten op events, voor het in stand houden van onze Buddy programma’s is keihard geld nodig.

50 x 1.000

Om het heel concreet te maken zoeken we voor 2024 gewoon nog 50 bedrijven of personen die 1.000 euro in de Diabetes+ pot stoppen. Wij ontvangen geen jaarlijkse loterij-cheques met immense bedragen, hebben geen deur-aan-deur collecte. We hebben gewoon niet heel veel geld, maar wat we doen, heeft wel een enorme impact op mensen met type 1 diabetes en op de zorg.

Dus hierbij mijn oprechte vraag.

Doe je mee? Doet je bedrijf mee? Stop jij 1000 euro in onze pot. Ga jij een actie opzetten om mee te helpen? Alles mag, wij hebben het keihard nodig.

Wil je meteen doneren, dat kan hier:  https://diabetesplus.nl/help-mee/

Wil je een actie opzetten, mail me dan op wietske@diabetesplus.nl

Ik kom elke dag mijn bed uit om een verschil te maken voor mensen met type 1 diabetes.

Met veel liefde doe ik dat en ik wil dat graag blijven doen. Wil jij daaraan bijdragen?

Alvast ontzettend veel dank hiervoor!

Lieve groet

Wietske