Ik leef 13 jaar korter

oktober 2021

Ik schrok. De kop was niet nieuw, maar toch confronterend. Ik leef dus 13 jaar korter. Oef. Naast al die dingen waarover je met type 1 dagelijks piekert of over nadenkt, was dit er eentje die voordrong in de rij. Er ging van alles door mijn hoofd en het hield me ook even vast. Gelukkig kan ik goed relativeren en ben gelukkig daarin niet de enige, maar emotie doet wat met je, type 1 ook. Er zijn anderen die dat wellicht niet zo goed kunnen. Het resoneerde na. Ik bekeek het vanuit diverse perspectieven, ook door de vele reacties van mensen met type 1 die er soms niet om logen. Voor iedereen is het ook anders…

Ik was dus niet de enige die ‘geschrokken’ was. Of op welke wijze dan ook geëmotioneerd door het Nivel-rapport, in opdracht van het Diabetes Fonds, waarin de verkorte levensverwachting van mensen met diabetes staat en daarmee het landelijke nieuws haalde. En dat was wel op social media te zien. Wietske, Loes en ik lazen en kregen veel berichten (boos, verdrietig, vol vraagtekens) van bezorgde ouders, gelijkgestemden en zelfs van behandelaren die de reguliere zorg niet konden verlenen omdat het onderwerp de hoofdrol in de spreekkamer speelde. En daar schrok ik denk nog het meest van. Is hier juiste snaar geraakt? Streeft het delen van dit rapport, dat op inhoudelijk klopt maar niet nieuw is, hier een doel voorbij? Wat is dat doel dan? En is dat een goed doel?

De plus ontbrak. Het was enkel een min. Veel mensen reageerde en wij ook, want realiteit is misschien één, maar nuancering is twee. En in het laatste, daarin zit hoop verpakt, toekomstperspectief, positiviteit en de juiste handvatten om samen het tij te keren waar dat kan en waar dat nodig is. Dat miste ik en vele anderen. Denk alleen aan de technologie die er is, maar niet voor iedereen toereikend is. De meest natuurlijke behandeling is er, maar is niet de eerste, meest vanzelfsprekende behandeling. En ga zo maar door…

We blijven het zeggen, ons credo is: samen maken we ’t verschil. En als enige type 1 patiënten-initiatief moet je met elkaar zorgen voor de juiste modus om de juiste boodschap en informatie te delen. En daarom klom Wietske Wits meteen in de pen schreef er een ‘genuanceerd’ bericht over en ging ook direct met Henk-Jan Aanstoot in gesprek om een harde boodschap te verzachten. Voor iedereen die is geschrokken of nieuwsgierig is geworden en het hele verhaal wil horen, zou ik zeggen: bekijk de extra ingelaste uitzending van Diabeter hier terug: (Kijk hier de uitzending terug) en of lees het bericht: (Lees hier het hele bericht). Je vindt het naast Instagram ook op LinkedIn of Facebook. 

De kwaliteit van leven verbeteren, daar zetten wij ons voor in. Wij? Mensen met type 1 diabetes. We doen het met elkaar, we doen het voor elkaar.

Cas

Diabetes+
Alles bij elkaar een betere uitkomst

2021-11-12T15:59:51+01:00
Ga naar de bovenkant