Het verhaal van Laurens

Mei 2025

 

Ik ben Laurens Huizer. Op 24-jarige leeftijd kreeg ik type 1 diabetes. Bijna 30 jaar later nam mijn leven nog een onverwachte wending.

Ik had eerlijk gezegd nog weinig van ‘suikerziekte’ gehoord toen ik de diagnose kreeg. Het kwam als een complete verrassing. Ik was sportief, had geen overgewicht en leefde gezond. Mijn eerste vraag tijdens mijn korte verblijf in het ziekenhuis was of ik kon blijven sporten. Ze stelden me gerust door te zeggen dat dit alleen maar goed was om te blijven doen. Het had een positieve invloed op mijn bloedglucosespiegel.

Diabetes en slokdarmkanker

24 jaar geleden waren middelen zoals een pomp en sensor er nog niet. Ondanks dat kon ik er prima mee leven. Maar toen ik op 51-jarige leeftijd slokdarmkanker kreeg, voelde ik gelijk dat dit qua diabetesmanagement voor grote veranderingen zou gaan zorgen. Een buismaag die de plaats van een normale maag en slokdarm inneemt, werkt simpelweg anders dan de normale set-up.

Toen ik informeerde naar de consequenties kon de chirurg daar eigenlijk geen goed antwoord op geven. Het verwijderen van de kanker en je daarop aanpassen was de hoofdzaak. Uiteindelijk heb ik de behandelingen en operatie goed doorstaan en herstelde ik mede door mijn goede conditie snel.

Snelle hypers

Het eten ging ook direct goed. Alleen mijn diabetesregulatie was veel lastiger. Na ieder eetmoment schiet mijn bloedglucose als een raket omhoog. Het kan soms binnen 20 minuten van 5 naar 18 mmol stijgen. Daarnaast is het dumpinggevoel erg sterk. Ik merk daardoor veel vermoeidheid en minder kracht tot zo’n 1,5 uur erna.

In het dagelijks leven en met werk is dit lastig maar doordat ik als zelfstandige werk kan ik er rekening mee houden. Alleen met sportief fietsen is het erg moeilijk. Tijdens langere tochten iets eten of een koffiepauze, komt mijn prestatie erna niet ten goede. Ik zie dan een uur enorm af om bij de groep te blijven.

Nog geen goede oplossing

Ik heb in de loop der jaren veel geëxperimenteerd met allerlei soorten (sport)voeding om het extreem stijgen van mijn bloedsuikers en het dumpinggevoel te verminderen. Er is geen product met een lage glykemische index* dat ik niet heb geprobeerd. Helaas heb ik de heilige graal nog niet gevonden, zullen we maar zeggen.

Ik heb geprobeerd om diabeten te vinden die ook een buismaag hebben. Het uitwisselen van ideeën zou ons wellicht verder kunnen helpen. Maar dit blijkt lastig. Ik houd mezelf aanbevolen voor iedereen die mijn verhaal herkent. Ik zou graag in contact komen. Wellicht zijn er oplossingen waar ik nog niet aan heb gedacht en kunnen we elkaar verder helpen.

Ondanks dit ongemak ben ik heel erg dankbaar dat ik er nog ben. De overlevingskans van slokdarmkanker na behandeling is 23% na 5 jaar. Ik ben de 6 jaar al voorbij…

*De glykemische index (afkorting GI) is een manier om koolhydraten met elkaar te vergelijken in soorten voedingsmiddelen. De glykemische index (GI) van een voedingsmiddel geeft aan hoe snel de koolhydraten erin je glucosewaarde laten stijgen en dalen. De GI is op basis van 50 gram koolhydraten in een voedingsmiddel.

 

2025-05-27T08:06:55+02:00
Ga naar de bovenkant