Mariëlle Maagdelijn over je niet later tegenhouden door type 1 diabetes

Ik hou ontzettend van reizen en heb al veel gereisd. Onder anderen ben ik drie maanden naar Nieuw-Zeeland geweest, een maand naar Vietnam en een maand naar Maleisië, Borneo en IJsland. Ook heb ik in Europa veel gezien. Op dit moment ben ik aan het voorbereiden voor mijn reis naar Sri Lanka.

Vanaf mijn 14e gebruik ik een insulinepomp en sinds drie jaar gebruik ik ook een sensor. Op dit moment gebruik ik de Minimed 670 samen met de Guardian 3. Dit betekent dat ik veel reizen heb gemaakt, waarbij ik nog moest vingerprikken. De sensor maakt het reizen wel echt veel makkelijker.

Als er één ding is wat ik niet wil, dan is het dat de diabetes mij tegenhoudt om dingen te doen en te bereiken. Ik vond mijn eerste reis naar Nieuw-Zeeland ontzettend spannend, maar ik was ervan overtuigd dat ik met diabetes kon reizen. Ik ben op reis gegaan met een goede vriendin, die alles wist van de diabetes en noodmedicatie. Deze reis had ik dan ook goed voorbereid samen met mijn diabetesverpleegkundige.

Wat altijd heel fijn is, is dat je op reis helemaal ontspannen bent. Ik merk dan ook gelijk dat mijn bloedglucosewaarden stabiliseren. En natuurlijk kan ik niet altijd binnen de lijntjes blijven, maar ik vind ook dat ik dit niet van mijzelf mag verwachten op reis. Helaas komt er altijd wel een hyper of hypo om de hoek kijken en dit probeer ik dan te accepteren.

Het ergste wat ik op reis qua diabetes heb meegemaakt, is dat ik een prachtige hike van acht uur wilde maken in Nieuw-Zeeland. Helaas moest ik na één uur al stoppen met de hike, omdat ik een hypo kreeg en niet goed uit die hypo kwam. Ik had ondertussen al het extra eten voor eventuele hypo’s al opgegeten en ik vond het toen niet verantwoord om door te gaan.

De vriendin die mee was heb ik aangespoord om de hike wel af te maken. Ik ben zelf teruggegaan. Ik vond dit toen echt heel verdrietig en frustrerend, omdat dit één van de eerste keren was dat ik tegengehouden werd door de diabetes. Na dit dieptepunt heb ik gelukkig heel veel andere mooie hikes mogen maken.

Tips van Mariëlle voor een fijne reis:

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je het dubbele aantal materialen mee hebt, een medische brief en een medicatieoverzicht.
  2. Wees alert op warmte en kou. Hier reageren je glucosewaarden op.
  3. Zorg dat je na een lange vlucht bij kan komen. Een of twee dagen zijn fijn, voordat je verder gaat reizen. Hoe vermoeider je bent, hoe moeilijker het is om je glucosewaarden goed te reguleren. Ook kan je dan anticiperen op andere temperaturen.
  4. Zorg dat je mensen waarmee je reist inlicht over je diabetes en de noodmedicatie.
  5. Ontspan en geniet! Laat je niet te veel leiden door je glucosewaarden die soms net even hoger of lager uitkomen dan je gewend bent.

Mariëlle Maagdelijn is 30 jaar en heeft type 1 diabetes sinds haar 5de. Ze reist naar allerlei verschillende plekken. Ze gebruikt een insulinepomp met sensor.

2024-04-29T11:23:54+02:00
Ga naar de bovenkant