Michiel en hulphond Tyro, deel 1: een nieuw begin

augustus 2023

Ik ben Michiel. Ik ben 52 jaar en heb al 42 jaar type 1 diabetes.

 

Ik ben lang geleden begonnen met gewone spuiten. Daarna kreeg ik de insulinepen en later ook de pomp die ik nu al ruim 11 jaar gebruik.

Ik heb hypo unawarness, dus ik voel hypo’s niet aankomen. De grootste uitdaging is altijd geweest om geen hypo’s te krijgen. Zeker omdat ik ze dus niet aan voel komen. Ik heb nu de 670G-insulinepomp van Medtronic die me erg goed bevalt. Maar de sensor bij de pomp is ook niet alles. Zoals velen van jullie weten, zit hij er ook wel eens naast. Als je hypo’s niet voelt aankomen, zit zoiets er dus altijd in.

Drastische verandering
Ook kan mijn bloedsuiker binnen vijf minuten zakken van 8 naar 2. Aangezien de pomp iedere vijf minuten meet, kan het dus in die tijd al misgaan. Ik heb ook een aantal keer een flink ongeluk gehad met de auto waardoor de auto ook echt total loss was. Deze ongelukken kwamen door hypo’s.

Er moest dus drastisch iets veranderen. Maar hoe? Dat wist ik eigenlijk niet. Tot ik de mogelijkheid tegenkwam dat er ook diabeteshulphonden waren die konden helpen met het waarschuwen bij een aankomende hypo. Ik ben dus gaan zoeken naar hoe ik aan zo’n hond kon komen en wat daar de mogelijkheden voor waren. Ik kwam erachter dat er maar drie opleidingen in Nederland zijn die hulphonden opleiden tot diabeteshulphonden.

Nieuw begin
In een latere blog ga ik jullie vertellen hoe ik aan Tyro ben gekomen en wat er allemaal voor nodig is. Dat is namelijk best veel. Nu ik hem heb, is mijn leven zo’n stuk beter geworden. Door Tyro sta ik zeker in het leven. Ik kan gaan en staan waar ik wil, zonder me altijd druk te maken om de hypo’s die ik niet aan voel komen.

Door te zorgen voor Tyro zorg ik ook beter voor mezelf. Tyro is een Engelse springerspaniël die geboren is in Slowakije. De naam Tyro betekent in Slowakije: nieuw begin of beginneling. Dat is natuurlijk toepasselijk voor mijn nieuwe begin met een hulphond. Het is ook een heel nieuw begin voor Tyro, want hij zat in Nederland in een kennel met allemaal andere honden.

Hij had nog nooit iets geleerd. Toen ik Tyro kreeg, was hij één jaar. Tyro is een paar weken geleden drie jaar geworden. Dat hebben we gevierd! Hij heeft alle honden in de buurt getrakteerd op lekkers.

2023-10-02T09:39:46+02:00
Ga naar de bovenkant