Michiel en hulphond Tyro, deel 2: daar was Tyro

september 2023

Hier ben ik met mijn tweede blog. Voor wie het gemist heeft: ik ben Michiel en ik heb een diabeteshulphond, Tyro. Hoe ben ik aan hem gekomen?

Ik heb in mijn leven veel ongelukken meegemaakt, bijvoorbeeld met de auto. D t kwam altijd door een te lage bloedsuiker. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een oplossing. Een diabeteshulphond was er daar één van. Daarom ben ik gaan kijken naar een opleiding voor een diabeteshulphond.

Je moet een diabeteshulphond namelijk zelf opleiden met een opleider. De hulphond ruikt aan jouw lichaam dat je bloedsuiker te laag is. Iemand anders met diabetes ruikt net wat anders. Daarover vertel ik later nog meer.

Strenge selectie
De opleiding die ik heb gekozen was Kibo in Nijkerk. Er waren nog 2 andere opleidingen in Nederland, maar die waren heel ver weg. Ik kreeg een eerste gesprek in Nijkerk met een van de begeleiders daar. Daarin werd bekeken of ik klaar was voor een opleiding en de motivatie echt had om die opleiding in te gaan, want het is een hoop werk. Ook werd er gekeken of ik wel voldeed aan de eisen om aan de opleiding te beginnen, zoals bijvoorbeeld het niet voelen aankomen van hypo’s.

Toen er na veel gesprekken werd besloten dat ik voldeed aan de eisen om aan de opleiding te beginnen, moest er nog veel gebeuren. Ten eerste: ik moest natuurlijk een hond hebben en het geld om de opleiding te betalen. Het is namelijk echt veel geld. Samen met Kibo heb ik toen een crowdfunding opgestart. Daar hebben ze mij echt goed bij geholpen.

Op zoek naar een diabeteshulphond
Ik moest zelf zoeken naar een hond. Maar ook daar hielpen ze wel bij. De beste hond die je kan hebben als diabeteshulphond is een Engelse springerspaniël. Dit ras is heel loyaal en luistert goed naar zijn baasje. Ze zijn ook erg slim, wat handig is. De zoektocht kon dus beginnen.

Als ik een hond gevonden had, liet ik die bij Kibo zien om te kijken of het een goeie hond was. Veel honden kwamen niet door de eerste selectie heen. Ze waren te oud of te jong of ze waren gewoon van het verkeerde ras. Via via kreeg ik te horen dat er een Engelse springerspaniël van bijna een jaar op Marktplaats stond.

Kerngezond en lief
Ik had het vermoeden dat hij snel weg zou zijn en daarom heb ik direct gebeld naar de eigenaar. Dat was het beste wat ik ooit had kunnen doen. Ik heb Kibo gebeld met de mededeling dat ik een eventuele hond had. Zij zeiden meteen: doen. Met een goede vriendin ben ik bij Tyro gaan kijken. Het was zo een lief beest. Hij vroeg meteen alle aandacht. Ik wist niet gelijk of dat goed was, maar hij was wel lief.

We moesten toen meteen naar Kibo om wat testjes te doen. Zo werd gekeken of hij geschikt was. Hij kwam glansrijk door de test heen. Daarna zijn we nog naar een dierenarts geweest. Die keek hem helemaal na en maakte foto’s van zijn gewrichten. Zo wist ik zeker dat hij helemaal gezond was. Mijn Tyro was kerngezond. Dat betekende dat we konden beginnen met de opleiding. Spannend!

2023-12-04T09:47:28+01:00
Ga naar de bovenkant