We blikken terug op het thema van januari 2023, de mentale impact van diabetes type 1

Februari 2023

Januari stond bij Diabetes+ volledig in het teken van de mentale impact van type 1 diabetes. We deelden persoonlijke verhalen en tips en gingen volop in gesprek met elkaar, online en live. Wil je alles nog eens rustig bekijken? We zetten de belangrijkste dingen op een rij.

Persoonlijke verhalen

We deelden deze maand veel verhalen van mensen over het leven met type 1 diabetes. Hoe ga je om met de mentale impact als type 1 diabetes dag in, dag uit de werkelijkheid is? Bekijk de verhalen van:

  • Sjoerd, over zijn levensmotto ‘Fall seven times, stand up eight’.
  • Bas, over de harde lessen die hij leerde door diabetes.
  • Loes, inclusief haar foto vol diabetesgedachten.
  • Marjo, over luisteren naar je lichaam.

Diabetes+ Academy

Deze video’s zag je deze maand voorbijkomen:

Maar we hebben veel meer video’s over dit aspect van type 1 diabetes. Meer gesprekken uit de Diabetes+ Academy over de mentale impact vind je hier.

In gesprek

We vroegen deze maand: wat zouden we van je weten als we je echt leerden kennen? Jullie antwoordden eerlijk vanuit jullie hart. Een greep uit de reacties: “Dat je van diabetes echt geen pauze kunt nemen”, “Dat ik sterk ben en dat ik val, accepteer en doorga” en “Dat diabetes een topsport is en dat wisselende bloedsuikers een enorme impact hebben op je energie en emoties”.

Op de stelling ‘De mentale impact van type 1 diabetes wordt onderschat’ waren de reacties bijna unaniem. Veel mensen met diabetes vinden het moeilijk om duidelijk te maken hoe groot de mentale impact is. Des te belangrijker dat we er met elkaar over blijven praten. Op 21 januari gebeurde dat in ieder geval veel, tijdens ons event in Utrecht. Een terugblik in foto’s van deze dag vind je hier.

Tips
We deelden deze maand ook tips om de mentale impact van type 1 diabetes te verlichten. Enkele voorbeelden:

  • Iedere dag drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent.
  • Denken aan de leuke mensen die je leert kennen door je diabetes.
  • Nieuwe dingen blijven doen en ervaren.
  • Op tijd aan de bel trekken bij je zorgverlener als het minder goed gaat.

Live gesprekken

Jelena Woudenberg, van DiabetesExperts, vertelde in een Insta Live aan Wietske over werken in de diabeteswereld. In dat gesprek deelde ze een groot compliment uit aan iedereen die leeft met type 1 diabetes.

We deelden deze maand ook nog een keer de Insta Live met diabetespsycholoog Frank Snoek. Hij gaf eerder al waardevolle tips over de mentale impact van diabetes.

2023-03-18T08:52:21+01:00
Ga naar de bovenkant