Type 1 diabetes en slaap:
een goede nachtrust is zo belangrijk

Regelmatig slecht slapen of wakker worden met een hypo of hyper als je type 1 diabetes hebt. Het ontregelt niet alleen je nacht, maar ook je dag. Daarom is een goede nachtrust met goede bloedsuikers zo ontzettend belangrijk.

Slechter slapen door type 1 diabetes

Ja, het komt helaas nog best veel voor. Mensen met type 1 diabetes kunnen verschillende problemen ervaren die hun slaap komen verstoren.

Sensoralarmen

Het afgaan van alarmen van een glucosesensor staat tegenwoordig misschien wel op nummer 1 als verstoorder van slaap als je type 1 diabetes hebt. Glucosesensoren zijn ontworpen om je te waarschuwen voor hypo’s (te lage bloedsuikerspiegel) of hypers (te hoge bloedsuikerspiegel). Hoewel deze alarmen van groot belang zijn om je bloedsuikers binnen veilige waardes te houden, kunnen ze je nachtrust aardig verstoren. En dan niet alleen voor jou, maar ook voor je eventuele partner of ouders. Je zult door de alarmen gewekt worden en afhankelijk van je bloedsuikers moet je echt tot handelen over gaan om een te scherpe daling of stijging te voorkomen…. Maar weet ook dat de alarmen dus ergens voor staan, ga dus samen met je behandelteam opzoek naar de oorzaken van de alarmen en zoek naar een oplossing.

Onregelmatige bloedsuikers:

Hoge of lage bloedsuikers komen vaak met veel “gedoe”. Het kan zijn dat je door een hypo moet zweten, trillen en hartkloppingen krijgt, of dat je door een hyper vaker naar de wc zal moeten om te plassen en meer dorst kunt hebben. Allemaal factoren die een goede nachtrust verstoren.

Minder gevoelig voor insuline na te kort slapen

Als je te weinig slaap krijgt, kan dat invloed hebben op je gevoeligheid voor insuline de dag erna. Maar hoe komt dat? Het verband tussen slaap en de gevoeligheid voor insuline is best lastig en wordt beïnvloed door verschillende fysiologische processen in het lichaam.

Lees je mee?

Natuurlijke reactie op stress en bijkomende hormonen:

Als je niet goed slaapt, kan dit ervoor zorgen dat je lichaam meer actief wordt door stresshormonen zoals cortisol. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel stijgen en kan je lichaam minder goed reageren op insuline. Zo kan ook een intense droom voor adrenaline zorgen en die adrenaline verhoogt de glucosewaarde in je bloed weer.

Biologische klok:

Als je te weinig slaapt, kan dit je biologische klok verstoren, wat invloed heeft op hoe je lichaam je bloedsuikerspiegel regelt en hoe gevoelig je lichaam is voor insuline. Als je slaappatroon onregelmatig is, kan dit je bloedsuikerregeling flink in de war brengen.

Opslag van suikers tijdens slapen:

Tijdens het slapen worden suikers opgeslagen als glycogeen in je spieren en lever. Als je niet genoeg slaapt, kan dit proces verstoord raken, waardoor je minder glycogeen opslaat. Hierdoor kan je lichaam minder goed glucose opnemen, wat kan leiden tot verminderde gevoeligheid voor insuline.

Goed slapen en lekker worden, het kan met type 1 diabetes:

Weet dat gebruik van een insulinepomp + rt-CGM + algoritme veel van bovenstaande problemen kunnen oplossen. Bespreek de mogelijkheden van technologie dus ook echt met je eigen team.