Preferentiebeleid:

Februari 2021

We zijn onthutst. Geschrokken en verdrietig. En daarom extra krachtig en gepassioneerd. We schrijven en delen deze brief als Diabetes+, want we zijn er voor, over en door mensen met type 1 diabetes, maar schrijven deze vooral als patiënten met type 1 diabetes, want dit onderwerp raakt ons allemaal.

Waar gaat het mis?

Wat is er gaande? Om de zorg betaalbaar te houden voeren de zorgverzekeraars het zogeheten preferentiebeleid. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en de Diabetesvereniging Nederland (DVN) hebben in dat kader afspraken met hen gemaakt over jouw en onze insuline. Wat houdt dat in? Heel simpel. Het kan zijn dat vanaf dit jaar de insuline die jij gewend bent niet meer wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar omdat die heeft gekozen voor een ander merk. Dat kan zelfs élke 6 maanden weer veranderen, uiteraard wel met dezelfde werkbare stoffen. En dat gaat niet in lijn met de afspraken zoals die met DVN en NDF zijn gemaakt. Hoe dan, zul je denken? Een afspraak is een afspraak toch?! Zo denken wij er ook over. Laten we het houden op een kloof, een flinke, tussen theorie en praktijk, commerciële krachtvelden en een portie daadkracht.

Zorgverzekeraar beslist

Dat er doelen zijn gesteld en afspraken zijn gemaakt, dat is in de essentie goed. En als iedereen zich aan die gemaakte afspraken houdt, helemaal. Maar dat gebeurt dus niet. Dat die afspraken nu door sommige zorgverzekeraars of apothekers niet worden nageleefd, vraagt om serieuze aandacht. Van ons. Want dit gaat over jou en mij. Het gaat over onze toekomst en onze gezondheid. En daar kan en mag niemand zomaar over beslissen. Dus lezen jullie mee VGZ, Zilveren Kruis, Menzis, CZ, DSW en ONVZ?

Verkeerde insuline

As we speak worden er massaal mensen omgezet naar een andere insuline. Mensen krijgen de verkeerde insuline. Zo kreeg iemand langwerkende insuline van de apotheker mee en heeft dat twee weken gebruikt in plaats van kortwerkende! Mensen zijn bang. Zelfs kinderen worden plotsklaps omgezet terwijl afgesproken was die hier voorlopig buiten te houden. Mensen krijgen ampullen mee zonder pennen. Of de verkeerde pennen. Mensen voelen zich gewoonweg niet gehoord en zien door de bomen het bos niet meer. En dit is maar een onderdeel van het probleem. Lees je verder? Dit is niet alles. 

Gewoon ongehoord

Er wordt compleet voorbijgegaan aan mensen met type 1 diabetes. En dat geldt ook voor de zorg professional, de artsen, de verpleegkundigen. Allemaal buiten spel gezet en veelal met de handen in het haar. Met alle problemen van dien: ontregelingen, patiënten die onnodig stress ervaren (ook met alle gevolgen van dien), inefficiëntie in de keten en ga zo maar door. Tijd en geld verkwist dat naar kwalitatieve zorg had kunnen gaan. Hoe kan het dat als het hebben van type 1 diabetes voor meer dan 90% eigen regie is, de patiënt in deze niet is gehoord? Hoe kan het dat de patiënt en zorgverlener niet wordt gehoord? En hoe kan het dat schrijnende verhalen anno 2021 überhaupt nog kunnen gebeuren?

 

Vertrouwen nog?

Je kiest voor de zorgverzekeraar waar jij een prettig gevoel bij hebt. Want als de nood letterlijk aan de man is, zijn zij er waarop je kunt vertrouwen. Als afspraken op deze manier worden geschonden door sommige zorgverzekeraars, hoe kun je dan nog vertrouwen op je zorgverzekeraar en wat betekent dit voor de toekomst? Welke invloed hebben zij en welk effect heeft dit op andere hulpmiddelen waar jij en wij elke dag op moeten vertrouwen.

 

Sta op

We zijn onthutst. Geschrokken en verdrietig om deze verhalen te horen. Maar met de wil om ook hier het verschil te maken. En daarom staan wij op! Zoals gezegd, Diabetes+ is er voor, over en door mensen met type 1 diabetes en roepen daarom iedereen op zijn verhaal en ervaringen hierover te delen, want dit kan anno 2021 gewoon niet. Voel je dus nooit alleen, want je bent niet alleen. We zijn met meer dan 100.000 mensen.

Jouw verhaal telt

Heb jij ervaringen met het preferentiebeleid? Deel dan jouw verhaal, jouw ervaringen met ons in de comments hieronder. Elke verhaal is een plus. Wij zorgen dat je gehoord wordt en dat deze informatie met de juiste organisaties en instanties worden gedeeld.

Er moet iets gebeuren. Niet morgen, niet overmorgen, maar vandaag. Deel deze brief en masse vanaf onze Instagram,Facebook pagina’s en via LinkedIn en blijf ook via onze social media kanalen op de hoogte. Alleen samen kunnen we dit onder de aandacht brengen en daarmee hopelijk verbeteren. Met elkaar, voor elkaar!  

Blijf gezond + een fijne dag namens Diabetes+,

Cas, Loes & Wietske

Ps. Kijk op mijninsuline.nl en lees meer over wat dit voor jou kan betekenen. Ook Henk-Jan Aanstoot (oprichter Diabeter, diabetoloog, onderzoeker en kinderarts) schreef hier een krachtige blog over. Eentje met een noodkreet. Je leest ‘m hier. Om welke insulines gaat het en welk beleid hanteren de verschillende zorgverzekeraars? Daarvoor kijk je op deze pagina van DVN. En heb je medische vragen, raadpleeg dan altijd als eerste jouw zorgverlener.

2021-10-01T09:13:55+02:00
Ga naar de bovenkant