David Schouten over drie maanden in Zuid-Amerika met type 1 diabetes

Na een traineeship van twee jaar, koos ik ervoor om mijn contract niet te verlengen. Ik ging reizen naar Zuid-Amerika. Na mijn diagnose type 1 diabetes eerder dat jaar had ik zin om er even helemaal uit te gaan. Ik wilde afstappen van de limieten die ik mezelf had opgelegd en zocht naar manieren om relaxter om te gaan met type 1 diabetes.

Vijf dagen na mijn laatste werkdag vertrok ik met het vliegtuig naar Argentinië. Ik vond het spannend om met mijn tas vol medicatie door de douane te komen. Ik had veel insulinepennen mee, 800 naalden, 10 sensoren en spullen voor het vingerprikken. Plus zo’n 800 tabletten Dextro. Geen enkele keer gaf dit problemen bij de douane. Ik heb zelfs mijn doktersverklaring niet hoeven laten zien, al is die verklaring mee hebben wel te adviseren.

Medicatie in de koelkast

Ik ben vanaf het zuiden van Argentinië door Chileens en Argentijns Patagonië gereisd en via Noord-Chili naar Bolivia. De eerste dagen op reis met al mijn medicatie vond ik het loslaten van de controle erg spannend. Bij ieder hostel waar ik kwam, moest ik eraan denken mijn medicatie in de koelkast te leggen. Mijn andere spullen gingen in het kluisje.

Daarnaast maakte ik meerdaagse hikes. Op pad gaan in de bergen startte met het scannen van mijn sensor en ervoor zorgen dat ik altijd meer dan genoeg suikers mee had. In Zuid-Amerika kon ik geen Dextro kopen, maar met Gatorade-drank en honingsnoep kon ik dit oplossen.

Vertrouwen tanken
Mijn langwerkende insuline moest ik ook afstemmen op mijn beweging. Hoe vaker ik hikes deed, hoe meer vertrouwen ik tankte. En hoe beter het ging om alles vooruit te plannen.

Met dit vertrouwen lukte het me uiteindelijk om de top van een 6088-meter hoge berg in Bolivia te bereiken. Het gevoel van onoverwinnelijkheid daarna was heerlijk. Naast het overwinnen van de berg was ook het winnen van, of leren omgaan met, diabetes mooi.

Tips van David voor een geslaagde reis:

  1. Neem voldoende spullen mee. Inclusief je doktersverklaring.
  2. Laat de controle een beetje los. Op reis gaan dingen soms anders dan verwacht.
  3. Neem altijd genoeg suikers mee. Zeker als je meerdaagse hikes maakt.

David Schouten is 28 jaar en heeft type 1 diabetes sinds januari 2023. Hij reisde drie maanden door Zuid-Amerika. David spuit insuline en gebruikt een sensor.

2024-04-29T11:20:27+02:00
Ga naar de bovenkant